TR-ändringar hit och dit

Den senaste veckans heta ämne inom ridsporten har ju minst sagt varit de nya skrivelserna i TR I, Mom 151. Dels så har man valt att förtydliga alla måttrekommendationer för sponsorlogotyper, vilket är en ren översättning från FEI:s reglemente, men sen har man även gjort en omskrivning av stycket kring tillverkarnas logotyper (vilket egentligen också är kopierat från FEI).

Den tidigare formulering lyder:
”Identifiering/märke av klädestillverkare får bara förekomma en gång per klädesplagg och ej större än 3 cm²”

Formulering i 2012 års TR lyder:
”På tävlingsområdet och under prisutdelningar får namn eller logotyper som identifierar tillverkaren av icke-sponsrade kläder, utrustning och/eller fordon endast förekomma en gång per klädesplagg, utrustning och/eller fordon och endast på en area
som inte överstiger:
2.1 Kläder och utrustning
3 cm² (1 cm hög och 3 cm bred) för kläder och utrustning med undantag för selar
under körning.”

Finns sedan även lite skrivningar kring körning, funktionärer samt täcken.

Ovanstående regel kan alltså tolkas så som att de flesta benskydd, sadlar m.m. inte längre skulle vara tillåtna, vilket också skapade extremt ramaskri och en hel del uppståndelse på framförallt Facebook men även i viss media så som Hästmagazinet. Efter ett par turbulenta dagar under julhelgen så kom dock ett förtydligande från förbundet under annandagen, vilket också kompletterades med ytterligare frågor och svar under gårdagen.

Att läsa från förbundets sida står bland annat:
”Med utrustning i Mom 151:1 och 151:2 menas vojlock/schabrak, insektsluva och för körning vagnar samt seldon.
Klädsel avser, beroende på gren, ridjacka eller motsvarande, ridbyxor, skjortkrage, hjälm samt för voltige, tävlingsdress.”

Den utrustning som vara ”tillåten” tidigare (även om det enligt förbundet faktiskt inte vara det tidigare heller) men som nu inte är det blir ju egentligen bara schabrak och insektsluvor. Möjligtvis att man skulle kunna tolka hjälmar som att det inte ingick i kläder, men där tror jag att logotyperna klarar sig under måttbegräsningarna oavsett.

Jag fick senast idag inbjudan till ett evenemang (konstigt val istället för grupp eller sida..) på Facebook som ville att vi skulle protestera mot denna ändring. Sidan på Facebook har över 4000 fans i dagsläget och där råder väldigt hätsk stämning. Jag och några andra har vid flera tillfällen försökt lägga oss i debatten och förklara att det inte är så allvarligt som vissa först verkade tro, men då blir man snarare påhoppad. Tycker det är trist att se att diskussionen är på en så låg nivå, det var samma sak när licensförändringarna debatterades. Ett tips till er är alltså att lägga ner debatten och sluta skämma ut er! Vad är det ni är så upprörda över? Att ni inte får ha era Schockemöhle-schabrak på tävling?

Här hittar ni informationen från förbundet.

7 kommentarer till TR-ändringar hit och dit

 1. sanna skriver:

  Det sjuka med hela FB-grejen är att de som kommenterar inte läser den TR-delen utan kommer m påståenden som inte ens stämmer överens m tidigare TR. Att skicka ett mail till sportchefen m hot om att skicka fakturor på utrustning är lågt. Personligen har jag inga loggor större än 1×1 cm. Är det modevisning eller?
  Bra inlägg by the way!

 2. Anna Fors skriver:

  Grymt inlägg!!
  Gillar det kanske bara för att jag inte har något schockemöhle tävlingsschabrak 😉

 3. Pernilla skriver:

  Hej
  Folk är ju såklart upprörda över att de tror att de ska behöva köpa ny tävlingsutrustning och det kan man ju förstå. Det är redan en väldigt dyr sport/livsstil och att då tro att man ska behöva byta ut alla dyra saker … 🙁

 4. Micaela Karlström skriver:

  De flesta loggor på schabrak är väl större än 1 cm höga och 3 cm långa? Shockemöhle, Scapa, Equipe etc. Särskilt när det varit så modernt med stora ”blaffor” till loggar. Vad är syftet med regeln egentligen? Jag har inte läst varken TR eller FB-diskussionen.

 5. Fredrik Starck skriver:

  Pernilla: ja, jag förstår om man är upprörd i så fall, men nu behöver man ju inte göra det så förstår inte vad det är all hysterin handlar om?

  Micaela: Ja, schabraken faller under denna regel, men i övrigt så är den mesta utrustning fortfarande ok. Regelns syfte är ju att hålla ytorna öppna för just sponsorer och inte låta tillverkarna blockera dessa utrymmen med ”gratisreklam”, precis som i de flesta sporter..

 6. Stephan Olsson skriver:

  Jag tror att du delvis inte förstått, det som mest upprör alla är bristen på kommunikation, dialog, förankring ock konsekvenser av olika beslut från förbundet i fråga efter fråga. Har varit flera sådana under hösten, vissa som du vet även drabbat oss själva. Hade förbundet bara tagit sig tid till detta så hade säkert inte känslorna varit som de är. I det senaste fallet avseende TR så trodde man kanske att man förenklade men det blev värre, beroende på hur man tolkar begreppen skulle reglerna kunna ge omvänd effekt också, vilket säkert då får ett annat gäng att gnälla.

  • Fredrik Starck skriver:

   Absolut Stephan, det håller jag fullständigt om, dock är debatten på Facebook helt fokuserad på reglerna i sig och inte detta..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *