From good to great!

I onsdags gästade alltså Jens Fredricson Södertälje ridklubb för att hålla clinicen ”From good to great”. Clinicen var den fjärde av sex stycken som hålls nu under hösten. Tanken med clinic-turnén är att Jens vill föra sin kunskap och sitt arv vidare till den yngre generationen ryttare.

– Utveckling sitter i ditt eget huvud, säger Jens och förklarar att talang bara är en väldigt  liten del i pusslet till framgång. Det mesta handlar om vilken insatts man väljer att göra och att man själv äger sina mål.

– Många är för blysamma med sina mål i den här sporten. Om någon skulle säga att den vill bli nästa Malin Baryard, är risken stor att det inte tas på allvar. Vi borde istället hjälpa varandra mer. Våga respektera andras mål, menar Jens.

I praktiken handlar Jens principer mycket om sits och grundridning. Där kan man hitta många svar.

– Som yngre förstod jag inte hur viktigt det var med grundridningen, det behövs repeteras varje dag. Det är ingen slump att Rolf-Göran Bengtsson är bäst i Sverige. Han har otroligt många ridtimmar i ryggen.

Jens jobbar mycket med vikthjälper och satt själv upp på två stycken hästar under clinicen för att visa sitt system. Han började utan kontakt med hästens mun, påverkade den med sin sits och styrde med vikthjälper. När hästarna blivit helt avspända (vilket gick otroligt fort med Jens i sadeln), tog han tygeln och red dem med en lätt hand.

– Man kan inte hålla sin häst till eftergift, man måste rida den dit.

Hästen måste kunna ”sätta sig” för att bära sig korrekt. Med en enkel förhållning och skänkel på några steg fick han på ett odramatiskt sätt båda hästarna att röra sig balanserat, avspänt och genom kroppen. Hästarna, som var trevliga men vanliga hästar på lätt nivå, förvandlades till riktigt fina hästar med både takt och tryck! Verkligen kul att se hur han lyfte hästarnas nivå flera steg på bara några minuter.

Fokus under kvällens gång låg helt klart på markarbete. Vissa av ekipagen hoppade några enkelhinder och sedan en liten bana. Inga konstigheter. Nyckeln till framgång på hoppbanan hittar man alltså i sits, grundarbete och i ryttarens inställning. Och en sista viktig detalj som Jens nämnde vid ett flertal tillfällen – älska din häst bevisa det för den, för att få den dit du vill!

Tips i praktiken:

* Utbilda hästen rakriktad. Rid innanför fyrkantspåret och få det svaga bakbenet att trampa på lika mycket som det starka för att få igenom en korrekt rakriktning.

* Tänk på sitsen. Känn vart du har sittbenen och använd vikthjälper.

* Hästar som springer, springer ofta för att de är obalanserade. Hitta balans i din sits och överför den till hästen så kan problemet vara löst.

* Försök att sitta på hästens svaga sida när du svänger, för att få hästen så liksidig som möjligt.

* Allt man gör med hästen är utbilning. Därför är det viktigt att ge hästen bra erfarenheter varje dag.

Stort tack till Jens Fredricson och Södertälje ridklubb för en lärorik kväll!

from good to great

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *