Fantastiska Mavrick Dica!

Vi fick Maav med på köpet på en annan häst. Den andra hästen – Odorado – levde inte riktigt upp till förhoppningarna vi hade då han tyvärr var en mycket skadedrabbad häst under vår tid tillsammans. Tillslut tvingades vi till och med att ta bort honom. En sorglig historia om det inte vore för ”hästen på köpet” – Mavrick Dica.

Året var 2005, på hösten och Maav var då 16 år. Vi tänkte att han skulle kunna fungera som en övergångshäst för Ida och hoppa lite 1,20-klasser, men det visade sig att han var betydligt bättre och fräschare än så… I augusti året därpå debuterade Ida 1,40 med honom – OCH VANN! Sedan red hon inomhus-SM i Flyinge samma år. De hann även med ett YR-SM och debut i svår hoppning innan Moa fick ta över honom 2008.

Moa som då var 15 år och bara ridit ponny innan, fick även hon världens bästa läromästare och övergångshäst i Mavrick. Under deras första år tillsammans hoppade de hem en silvermedalj på DM och fick många andra placeringar i klasser upp tom 1,35 och året därpå – 2009 – var det med i Årsta Runstens elitlag som tog brons i lag-SM-finalen på Strömsholm. Inte nog med det – de vann en junior-grand-prix i Södertälje och kvalade in till Morgondagens Stjärnor i Scandinavium som sedan avgjordes 2010, då Maav var 21 år gammal. Han hoppade även i elitlaget detta år – där laget slutade på en fjärde plats i lag-SM-finalen.

2011 var året då Maav fick trappa ner tävlandet något, vilket han blev lite missnöjd med… Han hoppade några tävlingar och klasser upp till 1,30 med vinster och placeringar. Under hösten fick han bli en aktiv pensionär, han var ju trots allt 22,5 år. Vi hade bestämt oss för att han aldrig skulle behöva flytta igen. Han hade gett oss så mycket och var värdig världens bästa pension men var fortfarande på hugget och visade tydligt att han aldrig skulle sluta älska hoppning och bus i skogen. Det passade perfekt eftersom han då fick verka som läromästare för vår personal, åt Niklas och Moas kompis Sanne, kusin Filippa, medryttarna Emilia och Marie m.fl. En uppgift som han tog sig an på absolut bästa sätt.

Under 2012 tävlade han lättare klasser med 13-åriga Emilia och därefter tog Nathalie, som är våran stallchef, över hoppningen. Hon startade flera tävlingar tillsammans med Maav och kom hem med rosett nästan varje gång. Senaste tävlingen var 80 cm på Ekeby i maj månad i år. Maav var då het på hinder och felfri som vanligt. Hoppningen var in i det sista – det absolut bästa han visste. Delad förstaplats med att strosa runt i stora  gräshagen med bästisen Zorro.

Men i september blev han sjuk. Det började med en hälta som vi först trodde var en hovböld. Därefter fick han feber och blev matt och öm i kroppen. Han skrevs in på Stavkliniken och fick antibiotika intravenöst. Dock svarade han inte på antibiotikan – inte heller när de bytte preparat. I två veckors tid stod han uppstallad på Stav. Massor med prover togs, han röntgades, ultraljudades, fick olika typer av mediciner. Men han blev inte bättre, han blev istället sämre, tappade muskler, hull och aptit. Det hade varit elakt att inte ta bort honom. Beslutet var trots det fruktansvärt för oss att ta. Bara några veckor tidigare hade han varit hur pigg och fräsch som helst. Men det gäller ju att inte vara egoistisk när man har djur, man måste alltid tänka på djurets bästa oavsett vad. Någon hundraprocentig diagnos gick aldrig att ställa men veterinärerna är ganska säkra på att det var en tumör i magen som var orsaken till att vi förlorade våran fantastiska häst.

Han har under de 9 åren hos oss lärt så många så mycket! Alltid lika positiv och alltid med den absolut finaste inställningen en häst kan ha. Han gjorde alltid sitt bästa oavsett om det gällde svår hoppning eller om hans ryttare skulle ta sina livs första språng på en hästrygg. En glädjespridare som älskats av väldigt många under alla år. Vi kan inte vara mer än tacksamma för alla fantastiska stunder som vi fått tack vare honom <3

maviida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ida och Maav på Halmstads-Derbyt. Uttrycket på honom visar tydligt hur mycket han älskade att tävla…

moamaavstr

 

 

Moa och Maav rider ärevarv på Slottsbanan efter att ha hoppat hem ett SM-brons med Årsta Runsten.

 

 

Gamla datorn 2530

 

 

 

 

Supertaggad 21-åring i tunnlarna under Scandinavium.

nickemaav2

 

 

 

 

 

Sedan ställde han med glädje upp och lärde Niklas m.fl. att rida – och hoppa!

mavricken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Även sånt här ställde han upp på och tyckte det var jättekul 🙂

nathaliemaav

Nathalie höll honom i jättefin form in i det sista. Här 25 år gammal med en nöjd ryttare efter felfri hoppning.

Bilder från MOa 090

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för allt fantastiska Maav, vi kommer aldrig att glömma dig! <3

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *